donderdag 7 februari 2019

Het vermogen tot previsualisatie kenmerkt een goede fotograaf

FOTOGRAFEER JE EERSTE ECHTE MODEL | Previsualisatie


Ofwel hoe een fotograaf in de toekomst moet kunnen kijken



Inbeelden van het beeld dat gevormd zal worden is van het grootste belang


Previsualisatie is een persoonlijke eigenschap van de betere fotograaf. Of liever gezegd, van fotografen met de nodige praktijkervaring.  Previsualisatie is het vermogen om tevoren te voorspellen, hoe een foto er in de praktijk uiteindelijk uit zal gaan zien.

 

Dit vermogen om je een afbeelding in te beelden voordat de foto echt gemaakt is, is iets wat pas na veel ervaring op gaat treden. En sommige mensen hebben er gewoon geen enkel gevoel voor, maar het is de vraag of iemand die totaal niet visueel is ingesteld, ambitie heeft om fotograaf te willen worden.

 

Previsualisatie met model Henriëtte
Foto afkomstig uit Jetje's dag.  Https://jetjesdag.blogspot.com

 

Het is een interessante vraag of je jezelf het vermogen tot Previsualisatie aan kunt leren. Er zijn mij in elk gaval geen voorbeelden van methoden of technieken op dit gebied bekend. Het mag duidelijk zijn dat leren denken in beelden van groot belang is. Probeer je echt voor je te zien wat je wilt maken. Maar laat andere zintuigen daar gerust een flink handje bij helpen. Probeer niet alleen het beeld voor je te zien maar probeer je ook in te denken wat je in werkelijkheid (niet op de foto uiteraard) zou horen. Wat je in werkelijkheid zou ruiken. En misschien wel wat je zou voelen als je het onderwerp aan zou raken.

 

Het voordeel dat je bereikt als je zoveel mogelijk zintuigen mee laat doen is dat de inwendige beelden steeds sterker en krachtiger worden. En -heel belangrijk- dat ze lang blijven hangen. En dat is nodig om te kunnen zien of het uiteindelijke beeld overeenkomt met het beeld dat u voor ogen had. Want alleen met een dergelijk soort vergelijking kun je zien of het klopt en zo niet, wat je zou kunnen verbeteren.

 

Want dat je als fotograaf je gehele loopbaan open moet staan voor veranderingen en verbeteringen, dat is wel zeker. 

 

 


En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?