vrijdag 8 maart 2019

cameraback | De cameraback was vroeger de achterkant van de camera waar de film ingelegd werd

FOTOGRAFEER JE EERSTE ECHTE MODEL | Cameraback



De cameraback was vroeger de achterkant van de camera waar de film ingelegd werd




De cameraback zit nu boordenvol knopjes en dergelijke.


Een cameraback is een verwisselbare achterwand van een (meestal analoge) camera. Vaak waren hier extra camerafuncties in verwerkt zoals het afdrukken van tijd en datum op de film. Ook waren er vaak schuifjes en draaiknoppen op opgenomen die als geheugenfuncties dienden. Bij deze Nikon F80 is dat het geval, zoals op de foto hieronder te zien is. Maar dat waren geen echte camerafuncties. Deze cameraback beschikte daar duidelijk niet over. 



Niet elke camera had overigens een achterwand die vervangen kon worden. Sommige achterwanden waren met scharnieren hard aan de camera bevestigd. 

Cameraback van een Nikon F80
Cameraback met geheugenhulpmiddelen

Ook waren er camaramerken die de mogelijkheid hadden om hier een speciale achterwand met daaraan gemonteerde grote filmspoelen aan te brengen waar een grote voorraad kleinbeeldfilm in meegenomen kon worden zodat men door kon schieten zonder films te hoeven wisselen. Handig voor grootverbruikers van foto's zoals de straatfotograaf op de kermis.

De cameraback is achterhaald

Inmiddels kan de cameraback naar het museum. In de analoge tijd moest die achterwand geopend kunnen worden. Logisch, want de film moest in de camera gelegd kunnen worden en de achterwand had nog als functie dat deze de altijd wel iets opbollende film op zijn plek moest houden. Een bolle of holle film zou immers onscherpte kunnen veroorzaken. In de foto hier onder zien we de gladde, glanzen aandrukplaat duidelijk zitten. Dat deze spiegelglad moest zijn is duidelijk want tijdens het filmtransport gleed de film hier langs en als alles niet super glad zou zijn, zouden krassen het onvermijdelijke gevolg zijn.  

Cameraback van een Nikon F80
Scharnierende cameraback waarbij de aandrukplaat van de film goed zichtbaar is.


Dat betekende, dat alle functies die de cameraback zou moeten kunnen vervullen, via scharnierende verbindingen overgebracht moesten worden naar de camerabody. En dat vroeg om kostbare constructies. Extra's op de achterkant van de camera waren dus het exclusieve terrein van de duurdere analoge camera.





En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?