zaterdag 2 maart 2019

Diafragmalamellen | Het diafragma sluit een objectief af voor het doorvallende licht door er lamellen voor te schuiven

FOTOGRAFEER JE EERSTE ECHTE MODEL | Diafragmalamellen


Het diafragma sluit een objectief af voor het doorvallende licht door er lamellen voor te schuiven


Het is de basis van het woord diafragmeren ofwel regelen van het licht


Het diafragma is het mechanisme waarmee in een objectief wordt geregeld hoeveel licht er door het objectief wordt doorgelaten. Hiertoe is een opening nodig die groter of kleiner gemaakt kan worden om respectievelijk meer of minder licht door te laten. We kunnen het diafragma meestal aan de achterzijde van een objectief wel zien zitten. En door de diafragmaring te verdraaien zien we de opening groter of kleiner worden.

Ook lensopening wordt gebruikt

Gezien het bovenstaande is het niet vreemd dat we in plaats van de term diafragma ook de term lensopening regelmatig tegenkomen. 

Wat zijn diafragmalabellen

Een diafragma is daarbij technisch opgebouwd uit zogenaamde diafragmalamellen of kortweg lamellen.
Diafragmalamellen zijn dunne metalen plaatjes die voor een groot deel over elkaar heen schuiven en daarmee een opening in het midden van het objectief open laten.

objectief met zeven diafragmalamellen

Hoe meer lamellen hoe beter het resultaat is

Hoe meer diafragmalamellen een objectief bevat hoe ronder de diafragmaopening wordt. In het voorbeeld hierboven zien we dat het diafragma een zevenhoek is. Kennelijk heeft dit objectief dus 7 diafragmalamellen.

En bij meer lamellen zal het het bokeh in het algemeen fraaier zijn. Bij weinig lamellen wil in de onscherpe achtergrond de hoekige vorm van het diafragma nog wel eens zichtbaar zijn.