dinsdag 23 oktober 2018

cameratrilling

Cameratrilling

Cameratrilling veroorzaakt onscherpte

Het verschijnsel cameratrilling zorgt voor onscherpe foto’s door bewegingsonscherpte. Cameratrilling kan meerdere oorzaken hebben.

Onscherpte kan bewust zijn

Onscherpte kan bij foto’s bewust worden opgeroepen, bijvoorbeeld door met een grote diafragmaopening te werken. Er zijn zelfs fotografen die bewegingsonscherpte bewust gebruikten. Maar dat is toch wel een heel ander effect dan de niet gewenste en onbedoelde trilling van de camera die meestal tijdens het belichten van de foto ontstaat.

Als we de ontspanknop van de camera indrukken kan dit met een lichte beweging van de camera gepaard gaan. De ontspanknop moet namelijk een lichte veerdruk overwinnen.

Ook de fotograaf kan bewegen

Ook staat de fotograaf niet altijd even stabiel. Door zijn instabiliteit ontstaat wat gewiebel met de camera waardoor de camera gaat trillen of nog ernstiger bewegen. Vooral bij een objectief met een wat langer brandpunt krijgen we al snel te maken met bewegingsonscherpte.

Zoek steun

De beste manier om cameratrilling tegen te gaan is dan ook het zoeken van voldoende steun. Dit doet de fotograaf bij voorkeur door het gebruik van een zo zwaar mogelijk statief. Ook het gebruik van een zelfontspanner of ontspannen op afstand, electronisch of met een draadontspanner, wil nog wel eens helpen tegen cameratrilling.

Zorg voor een ondergrond

Willen we de camera zonder risico op een ruwe ondergrond leggen om deze stabiel te krijgen dan is het goed om eens te kijken naar de mogelijkheden van een zogenaamde pittenzak. Deze pittenzak is te koop in de winkel maar ook heel gemakkelijk zelf te vervaardigen.


Tegenwoordig zorgen allerlei hulpmiddelen in de camera of in de objectieven voor het verminderen van bewegingsonscherpte. Elke fabrikant kent een eigen systeem en een eigen terminologie. Dat helpt zeker maar bovenstaande regels blijven evengoed van kracht.

En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?