dinsdag 23 oktober 2018

Ontspanknop

Ontspanknop


Van oorsprong een veermechaniekje

De ontspanknop is de knop op de camera die we in moeten drukken om de sluiter open te laten gaan of anders gezegd, om de eigenlijke foto te nemen.

De term ontspanknop komt uit de begintijd van de fotografie, toen sluiters nog uit een veermechaniek bestonden.

Filmtransport spande de veer

Deze veer moest gespannen worden. Dit gebeurde meestal door het transporteren van de film naar de volgende opnamestand. Dit transporteren ging met een hendel of een slinger. Deze beweging zorgt dan voor het spannen van de veer van de sluiter. Deze veer werd dan weer ontspannen door het gebruik van de ontspanknop.

Tijdens dit ontspannen ging de sluiter open en dicht waardoor de belichting van het gevoelige materiaal plaatsvond. Meestal was het een drukknop aan de voorzijde of de bovenzijde van de camera. Sommige camera’s hadden een palletje dat omgezet moest worden.

Tegenwoordig een elektronische schakelaar

De moderne ontspanknop van een digitale camera is in feite een elektronische schakelaar die het belichten van de sensor in werking stelt.

Bron van bewegingsonscherpte

Omdat de “ouderwetse” ontspanknop een veerdruk moest overwinnen was er altijd een zekere weerstand bij het indrukken. Dit kon bij langere sluitertijden nog wel eens leiden tot bewegingsonscherpte. Daarom werd gebruik gemaakt van een zogenaamde draadontspanner die in of op de ontspanknop werd geschroefd. Het gebruik van deze draadontspanner voorkwam in combinatie met plaatsing van de camera op een statief de bewegingsonscherpte

En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?