maandag 22 oktober 2018

Hoog contrast afbeelding

Hoog contrast afbeelding


We zeggen dat er sprake is van een hoogcontrastafbeelding als het verschil tussen de lichtste en donkerste partijen een factor 32 of hoger is.

We spreken ook wel van een contrastrijke afbeelding.

Weergeven of afdrukken hoog contrast afbeelding

Het weergeven en/of afdrukken van een hoogcontrastafbeelding is niet zo simpel. Vaak zal het leiden tot ofwel een roetzwarte partij zonder enige tekening, ofwel een spierwitte, uitgevreten weergave van de witte partijen of een compromis waarbij van het hoge contrast bitter weinig meer is overgebleven.

In de analoge tijd kon het contrast flink opgevoerd worden door met de instellingen van het ontwikkelen te stoeien. Warmere ontwikkelaar, meer bewegen en dergelijke wilden wel een hoger contrast geven. Ook leverde de ene ontwikkelaar een sterker contrast op dan de andere.



Bij het afdrukken speelde hetzelfde verhaal. Ook hier kan door variaties binnen het ontwikkel- en afdrukproces nog wel het één en ander worden geregeld. Daarnaast bestaan er barietpapier soorten met een bepaalde gradatie, ofwel het contrast wat het papier weergeeft.

Ook bestaan er kleurgevoelige papieren, die weliswaar een zwart/wit afdruk opleveren maar waarbij de hardheid van het papier, en dus het weer te geven contrast, afhankelijk zijn van de kleur licht waarmee het fotopapier wordt belicht.

Als we met digitaal werken dan zullen we merken dan analoog een groter contrast weer kan geven dan digitaal. De diverse soorten nabewerkingssoftware die in de handel zijn bezitten vaak een hele serie aan mogelijkheden om het contrast naar de eigen hand te zetten en gewenste effecten te bereiken.

Soms zal er echter naar hulpmiddelen als het samenvoegen van meerdere digitale afbeeldingen gegrepen moeten worden om toch een fatsoenlijk beeld weer te kunnen geven. In dit geval spreken we van high dynamic range weergave.

Tegenwoordig zijn er al camera’s in de handel waar de mogelijkheid van High Dynamic Range (ofwel HDR) al in de camera zit ingebouwd. Zo niet dan biedt de nabewerkingssoftware alle gewenste mogelijkheden.

En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?