dinsdag 23 oktober 2018

Computerflitser

Computerflitser

Bij een computerflitser wordt het afgegeven licht gemeten door een lichtgevoelige cel op de electronen flitser of door de belichtingsmeter van de camera en op het moment dat er voldoende licht geproduceerd is wordt dit elektronisch afgebroken.

De eerste elektronenflitsers waren nog niet veel meer dan een vervanging van de flitslampjes. Deze flitsers gaven behoorlijk meer licht en van een meer constante kwaliteit. Maar het berekenen van de juiste belichting (via het diaframa, de sluitertijd is meestal een vaste waarde, bijvoorbeeld 1:60 of 1:125) bleef handwerk. Inzicht in de werking van licht, zoals het kwadratische afnemen van de intensiteit met het groter worden van de afstand tussen camera en onderwerp was ook van belang.

ouder model computerflitser
computerflitser


Een duidelijke innovatie in de wereld van de flitsers was de meetcel die tijdens de flits de hoeveelheid licht ging meten die op het onderwerp viel en die de flitser uitschakelde op het moment dat de juiste hoeveelheid bereikt was. Met name het afstandsprobleem werd er door opgelost.

Een dedicated flitser werkt nu samen met de camera. Het licht wordt nu door de lens gemeten via ddl meting.

Bij het gebruik van meerdere flitsers is een vorm van “samenwerking” tussen de flitsers nodig omdat losse flitsers elkaars werking verstoren. Koppeling loopt vaak draadloos of via infrarood waarbij één flitser als master optreedt die een aantal andere “slaveflitsers” aanstuurt.

In de fotostudio vinden we nog steeds de flitsmeter als hulpmiddel voor het instellen van de flitsers terug.

De ontwikkeling van de computerflitser staat niet stil en we zien vooral de dedicated flitser steeds meer functies krijgen.

Op de foto een Philips computerflitser eind jaren ’70 van de vorige eeuw.

En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?