zaterdag 5 januari 2019

Abstracte fotografie als ideale leerschool

Abstracte fotografie

De ideale leerschool voor de fotografie

Wat bedoelen wel eigenlijk met abstracte fotografie?

Abstracte fotografie is ideaal voor mensen die denken dat ze alles al gehad en gezien hebben. En dus helemaal niets meer te fotograferen weten. Eigenlijk zijn dat de fotografen die tegen het fotografische neefje van het writersblock van schrijvers zijn opgelopen. 

Einde excuses bij abstracte fotografie

Want er is geen excuus bij abstracte fotografie dat er nergens geschikte onderwerpen te vinden zijn. Binnen 10 meter rond u moet u vast wel een enkele tientallen onderwerpen kunnen vinden. 

Kortom, ga abstract fotograferen en er is altijd een onderwerp.

Abstracte fotografie van een bouwval in Katwijk
Abstracte fotografie van een bouwval in Katwijk


Abstractie is de vertekende werkelijkheid

Een abstracte foto is altijd op iets uit de werkelijkheid gebaseerd (anders konden we het niet fotograferen, nietwaar?) maar het geeft de beschouwer van de foto een vaak vrij vage of onwerkelijke suggestie van die werkelijkheid en niet de werkelijkheid zelf. De werkelijkheid wordt teruggebracht tot een geheel van vormen, kleuren en materialen. Vaak zijn die vormen repeterend, zijn ze bij elkaar behorend of zijn ze elkaar juist bestrijdend. Licht en donker effecten kunnen de werkelijkheid volledig vertekenen.

De abstractie van een stukje boomschors
De abstractie van een stukje boomschors


Hoe werken verschillende vormen samen naar een compositie?



Abstract fotograferen leert ons hoe vormen onderling op elkaar inwerken. Hoe vormen elkaar af kunnen zwakken of juist versterken. Hoe het geheel van vormen tot een mooie compositie kan groeien. In dat opzicht is abstracte fotografie niet zo heel anders dan andere abstracte kunstvormen. Ook daar spelen  dit soort effecten een rol. Ook abstracte kunst geen hoeveelheid verf van een afstand op een doek geworpen, maar het is meer een uitgekiende exposite van kleuren en vormen. En waarom zou dat met fotografie niet mogelijk zijn? 



Abstracte fotografie is de leerschool voor realistische fotografie

Je zou daarmee kunnen zeggen dat abstracte fotografie een geweldige leerschool is voor het meer realistische werk dat we gewoonlijk tegenkomen. Het herkennen van de werking van vormen legt een geweldig fundament. Dat het onze eigen creativiteit een boost geeft ligt voor de hand. We moeten effecten bereiken met (op het eerste gezicht) weinig tot onze beschikking. We moeten objecten en voorstellingen bekijken om er het abstracte in terug te vinden. En dat is heel vaak te vinden in de details. We moeten er de tijd voor nemen om alles te onderzoeken.

Het licht door een karaf zorg voor een abstract lijnen spel
Het licht door een karaf zorg voor een abstract lijnen spel

Het alledaagse wordt vervangen

Het alledaagse verdwijnt vanzelf uit onze foto's. En er komt een niet-alledaagse vorm voor terug. Dan blijkt pas, hoeveel interessante lichteffecten er rondom ons te vinden zijn. Je ziet dat er patronen gevormd worden die weer een vorm van schoonheid in zichzelf weten te vinden. In een gigantisch groot object blijken soms de meest interessante details te vinden te zijn. Vaak details die ons meer vertellen over het object, dan dat een foto er van ooit zou kunnen doen.

Abstracte fotografie leert nog beter kijken

Abstracte fotografie dwingt tot kijken, interpreteren en nadenken en stimuleert daarmee het denken. Een fotograaf die geen gebruik maakt van abstractie doet zichzelf en degenen die interesse in zijn foto's hebben duidelijk te kort.

Een abstract fotograaf weet het oog te sturen

We werken bij abstracte fotografie met blokken visuele informatie, die we als het ware aan elkaar lijmen. Met kleur en licht als de lijm, waarmee we de losse bouwblokken aan elkaar verbinden. Het is bekend dat kleuren en lichte partijen het oog weten te sturen over een afbeelding heen. Een goede abstracte fotograaf maakt daar dan ook intensief gebruik van. Nabewerking kan daar ook een belangrijke rol bij spelen. Hoge contrasten en sterk verzadigde kleuren kunnen de effecten die we bereiken willen sterk vergroten. Maar de basis is en blijft toch de oorspronkelijke opname. 



En na de abstracte fotografie nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?