maandag 15 april 2019

Voorgrond. De zo belangrijke voorgrond bepaalt vaak de dieptewerking

FOTOGRAFEER JE EERSTE ECHTE MODEL | Compositie van een goede foto


De zo belangrijke voorgrond bepaalt vaak de dieptewerking


De voorgrond is één van de drie bepalende elementen van een goede foto


Bij een goede foto hebben we in het algemeen te maken met drie elementen. Dat is uiteraard allereerst het onderwerp van de foto (hieronder het meer), de achtergrond (de kerktoren en de bomen) en de voorgrond ( riet en steigertje). 

Samen zorgen die drie objecten voor een foto met een van nature goede dieptewerking.

De voorgrond is het gedeelte tussen de camera en het onderwerp. De achtergrond is alles wat achter het onderwerp komt. Uiteraard is dat alles vanuit de camera gezien.


Het grote belang van de voorgrond

Zonder voorgrond is het meestal niet of nauwelijks te zien of in te schatten hoe ver het onderwerp van de fotograaf verwijderd is. Het invullen van enkele objecten in de voorgrond verbetert dat aspect van de foto enorm. 

Alleen al het zorgen voor wat beeldelementen in de voorgrond zal het gevoel van diepte in een foto aanzienlijk verbeteren. 

Daarnaast is wat basiskennis van perspectief en de werking ervan ook altijd wel belangrijk. Want ook het perspectief, zowel lineair als atmosferisch,  is van groot belang van de dieptewerking.  Dat geldt zowel voor tekeningen en schilderijen als wel voor de fotografie. 

Wat kan ik nu eigenlijk als voorgrond gebruiken?

Er zijn vele beeldelementen die zich lenen voor gebruik in de voorgrond. Denk bijvoorbeeld aan bomen ,boomtakken en struiken. En soms aan bloemen als de scherptediepte dat tenminste een beetje toelaat. Die bloemen kunnen ook nog voor een leuk kleuraccent zorgen, wat zeker bij een wat grijzige achtergrond de dieptewerking ook weer goed doet. Zie de klaprozen in onderstaande foto.

Bloemen als voorgrond in een landschap

Wacht op wat meer leven in beeld

Bij landschappen kan het nuttig zijn om een moment te wachten met afdrukken tot mensen in het beeld komen lopen. Of een toevallige fietser. Wat dacht u van een schaap of een koe die wat leven in het beeld kunnen komen brengen?

Werken met een voorgrond voor diepte
versterkt perspectief door aanwezige beeldelementen

Hekken, slootjes en weggetjes

Ook een rustiek hek kan een rol spelen en met een beetje geluk ook nog tot een verbetering van het perspectief leiden. Een weggetje dat in de verte verdwijnt kan een prima perspectief werking en daarmee diepte geven. We spreken in dit verband wel van een weglopende lijn. Hekjes en slootjes kunnen hetzelfde gevoel opleveren of dat zelfs nog wel wat versterken. Gebruik ze als ze er zijn.

Het zijn maar kleine zaken maar ze kunnen er voor zorgen dat uw foto zich onderscheidt van die van een willekeurige amateurfotograaf die hier helemaal geen oog voor heeft.

En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?