maandag 15 april 2019

Sluitertijd. De sluitertijd zorgt voor een scherpe of juist onscherpe foto van elk bewegend onderwerp

FOTOGRAFEER JE EERSTE ECHTE MODEL | Sluitertijd


De sluitertijd zorgt voor een scherpe of juist onscherpe foto van elk bewegend onderwerp



Kennis van de sluitertijd is van belang voor elke fotograaf



De sluitertijd is de periode dat het lichtgevoelige materiaal (inclusief de sensor van de digitale camera) aan het licht wordt blootgesteld.

De sluitertijd wordt meestal ingesteld als een getal maar geeft in feite de noemer (het getal onder de streep) van een breuk weer.

Stel dat we een sluitertijd instellen van 125 dan betekent dat de sluiter gedurende een periode van 1/125 seconde geopend zal worden.

Sluitertijd en bewegingsonscherpte

Dus hoe hoger het getal, hoe korter de periode. 1/4000 is bijvoorbeeld extreem kort en zal vrijwel alle normale bewegingen kunnen bevriezen. Maar 1/15e second is dusdanig lang dat alleen een zeer geoefende fotograaf nog uit de hand met deze sluitertijd zal kunnen werken. In de praktijk zal er vrijwel altijd een statief of iets vergelijkbaars noodzakelijk zijn om bewogen foto's te voorkomen. Bewegingsonscherpte ligt altijd op de loer bij deze langere sluitertijden.

Een sluiter bestond vroeger uit een ingenieus veermechaniek met een aantal vaste instellingen die voor de sluitertijd zorgden. Inmiddels is de in de wereld van de digitale camera's volkomen achterhaald. Zeker een automatische camera kan de meest exotische sluitertijden produceren zoals iedereen kan zien die wel eens naar de EXIF waarden van een foto heeft gekeken.

 

Sluitertijdvoorkeuze

Veel camera's hebben de mogelijkheid om een vaste sluitertijd in te stellen en de camera er het juiste diagfragma bij te laten bepalen. Uiteraard een klusje voor de ingebouwde belichtingsmeter.

Verhouding sluitertijd en diafragma

Het voordeel van de vaste stappen was de vaste verhouding van de sluitertijd en het diafragma.

  • 1/100 met diafragma 8 
  • 1/200 met diafragma 5.6 
  • 1/50 met diafragma 11

levert exact dezelfde hoeveelheid licht op de film of de sensor van de digitale camera. Maar afhankelijk van de omstandigheden zullen we zelf wel een optimale waarde kiezen. 

En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio

Jetje's dag, onze dagelijkse publicatie over kunst, fotografie en lifestyle