zondag 14 april 2019

f-waarde | De f-waarde bepaalt de hoeveelheid licht die we als fotograaf gebruiken

FOTOGRAFEER JE EERSTE ECHTE MODEL | f-waarde


De f-waarde bepaalt de hoeveelheid licht die we als fotograaf gebruiken


De zogenaamde f-waarde wordt ook wel f-getal of f-stop genoemd



De zogenaamde f-waarde wordt ook wel f-getal of f-stop genoemd. Maar met alle termen wordt hetzelfde bedoeld.

En dat is de waarde die we ingesteld hebben als diaframawaarde bij het maken van de foto.

Normale reeks f-waarden

De f-waarde loopt meestal op in een reeks als 1.4, 1.8, 2,8, 4, 5.6, 8, 11,16, 22, 32

Afwijkende waarden in de reeks

Maar we vinden naast deze reeks ook wel eens waarden als 6.3. Bij klassieke objectieven zoals Petzval- en Daguerreotype-objectieven waar nog niet echt normen waren voor het gebruik van diafragmawaarden komen we nog meer exotische waarden tegen. Maar de hier aangegeven reeks is voor een moderne camera vrij standaard.  Soms vinden er afrondingen plaats. Bijvoorbeeld 2 x 1,8 is geen 4.  Zowel de kleinere waarden tot en met 2,8 en de hogere boven de 22 komen op lang niet elk objectief voor. En we vinden in de praktijk ook nog wel andere afwijkingen die de fabrikant van het objectief zich gepermitteerd heeft. 

De structuur onder de f-waarden

We zien dat een waarde steeds ongeveer het dubbele is van de waarde 2 stappen terug. Bijvoorbeeld 5.6 is twee keer 2.8.  22 is twee keer 11. En zo zijn er veel van dit soort combinaties. Overigens is her wel een wiskundige verklaring voor te geven maar dat gaat nu even te ver.


Verband diafragma en f-waarde

Als we nu bijvoorbeeld een diafragma van 8 hebben ingesteld dan is er sprake van een f-waarde 8. En dat wordt dan geschreven als f8. Met een kleine f dus.

Een verwarrend verschijnsel

Overigens is hier nog sprake van een verwarrend verschijnsel, namelijk hoe lager de f-waarde, hoe groter de opening van het diafragma. f1,8 is bijvoorbeeld de aanduiding van een grotere opening dan f2,8.

Een grotere diafragmaopening laat meer licht door maar heeft dan weer wel een kleinere scherptediepte. Omgekeerd heeft een kleine f-waarde een kleine opening die weinig licht door laat maar die wel een hoge scherptediepte heeft.

En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?