maandag 22 oktober 2018

Eberhard effect

Eberhard effect

Het Eberhard effect vinden we terug bij ontwikkeling van zwart wit lichtgevoeling materiaal. Het Eberhard effect wordt veroorzaakt door onvoldoende agitatie tijdens het ontwikkelproces.


Hoe ziet het Eberhard effect er uit? 

Het Eberhard effect ziet er na het ontwikkelen uit als een donkere lijn langs een lichtgekleurd vlak of een lichte lijn langs een donkergekleurd vlak. Het verhoogt als het ware het contrast van het oorspronkelijke vlak met de omgeving.

Voorkomen van het Eberhard effect

Het is voor de gevorderde dokaman/vrouw  wel duidelijk dat het te voorkomen is door tijdens het ontwikkelen voldoende te bewegen. Bij het ontwikkelen van films wordt daarbij gebruik gemaakt van speciale rollers voor ontwikkeltanks. Deze worden door een kleine batterijmotor aangedreven en zorgen voor een permanente beweging.

Voor fotografen die het graag zo simpel mogelijk houden is de kiepmethode. Bij de kiepmethode wordt de ontwikkeltank periodiek, bijvoorbeeld elke 30 og 60 seconden even op zijn kop gehouden. Een paar seconden is voldoende en zorg voor verversing van de ontwikkelvloeistof langs het te ontwikkelen lichtgevoelige materiaal.

Oppassen met krassen

Bij het ontwikkelen van papier wordt de ontwikkelbak eventjes licht bewogen (kijk uit dat de vloeistof niet over de rand klotst). Dit zal in het algemeen voldoen. Het papier bewegen met een ontwikkeltang kan wel maar wordt niet aangeraden omdat dit snel zwarte krassen of vlekken zal geven waar de tang het papier geraakt heeft.

En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?