maandag 22 oktober 2018

Onscherpe achtergrond of bokeh

Onscherpe achtergrond


Veel mensen die plannen hebben om te gaan fotograferen maar nog weinig kennis van zaken hebben geven aan dat ze op zoek zijn naar een vage of onscherpe achtergrond. 

Men wil bijvoorbeeld een portret maken tegen een onscherp geheel waardoor het onderwerp naar voren springt. Een concept dat inderdaad in de fotografie heel veel wordt gebruikt, en dus logisch dat het de aandacht trekt.



Onscherpe achtergrond of bokeh
Modelfoto met onscherpe achtergrond of bokeh

Sommige kleinere camera's zijn slecht instelbaar

Vaak betreft het hier mensen die gewend zijn aan een digicompact. Voor zover daarbij al sprake is van een echt diafragma is het vaak niet of nauwelijks instelbaar. De kleine lensopening zorgt daarbij meestal voor een forse scherptediepte zodat een onderwerp dat loskomt van de achtergrond er vaak niet in zit.

Een lens met een flinke opening, gemonteerd op een spiegelreflex of een meetzoekercamera is dan de oplossing, zoals men al snel inziet. Maar niet elk objectief voldoet want een groothoekobjectief heeft van nature gewoon een hele grote scherptediepte, waarbij het wijzigen van de diafragmaopening nauwelijks verschil maakt voor het feit of we een onscherpe achtergrond krijgen of niet.

De beste onscherpe achtergrond geeft een klein teleobjectief

Het is dan dus aan te raden om uit te wijken naar een licht teleobjectief. Bij een digitale camera met een cropfactor zal een f50 tot f60 mm objectief prima voldoen, bij een fullframe of analoge camera zal gegrepen moeten worden naar een f80 of f90 mm. Kies dan bij voorkeur voor een objectief met een grootste opening van f2.8. 

Nog veel mooier, maar wel erg goed merkbaar in de portemonnee, is dan de f1.4 oplossing. 

Deze zeer lichtsterke objectieven zijn leverbaar voor alle grote cameramerken maar men moet minimaal aan een prijs van 1000 tot 1500 euro denken. Maar een veel betaalbaardere f2.8 zal de gewenste onscherpe achtergrond ook geven.

Onscherpe achtergrond of bokeh


Om de onscherpe achtergrond te waarderen wordt vaak de term bokeh gebruikt, in de zin van “deze lens heeft een fraai bokeh”. 

Het bokeh is meestal afhankelijk van het aantal diafragmalamellen. Hoe meer hoe beter in dit geval.


En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?