donderdag 3 januari 2019

Abbe getal

Abbe getal


Het zogenaamde Abbe getal is een kenmerk voor de kwaliteit van een objectief.

Het Abbe getal is ontwikkeld door de Duitse Wiskundige Ernst Abbe (1840-1905) die een cruciale rol speelde in de ontwikkeling van optische theorieën en instrumenten in de late 19e eeuw.

Abbe is ook aan Zeiss, zeker niet het minste merk in de fotografiewereld,  verbonden geweest. Het Abbegetal, ook bekend als de Abbe-waarde of V-waarde, is een belangrijke parameter in de optica, met name in de context van lenzen.   

Het Abbegetal is een maatstaf voor de dispersie van licht in een materiaal, wat aangeeft hoeveel het licht wordt verspreid in verschillende kleuren wanneer het door een lens gaat.


Formule Abbegetal


De formule van het abbegetal is als volgt:


Het Abbe getal is de ratio van de refractie en de dispersie.

Hoe hoger het Abbe getal hoe lager de dispersie is en hoe lager de chromatische abberatie.


Het belang van een hoog Abbegetal bij lensontwerpen


Het streven naar lenzen met een hoog Abbegetal is een belangrijk aspect van de lensontwerpen in de optica. Het zorgt ervoor dat optische systemen heldere, scherpe beelden produceren zonder storende kleurverschuivingen. In de praktijk zoeken ontwerpers naar een evenwicht tussen verschillende optische eigenschappen, zoals scherpte, helderheid en aberratiecorrectie, om lenzen te produceren die voldoen aan de specifieke eisen van hun toepassingen.


En nu verder:




Home

Meer over het model dat de workshop geeft

Boek een model met gratis studio



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?